BESZÁMOLÓ A MAGYAR ARC-, ÁLLCSONT- ÉS SZÁJSEBÉSZETI TÁRSASÁG KONGRESSZUSÁRÓL

Idén október 6. és 8. között Pécsett került megrendezésre a Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság (MAÁSZT) 23. Nemzeti és 12. Danubius Nemzetközi kongresszusa. 2020-ban és 2021-ben a megrendezést ellehetetlenítette a COVID, így a kongresszust úttörő jelleggel, társítottuk egy 50 pontot érő dento-alveoláris fókuszú kötelező szintentartó tanfolyammal, mely a szakvizsgára készülő rezidensek számára szakvizsgaelőkészítő célzatú is volt. A rendezvény iránti hatalmas érdeklődést mutatta, hogy a kongresszusi kiállítókkal együtt a regisztráltak létszáma meghaladta a 330-at és további növekedési korlátot csak a helyszín befogadóképessége jelentett.

A szintentartó tanfolyamon hazai egyetemeink legkiválóbb minősített szájsebész előadói mellett – a hallgatóság legnagyobb megelégedésére-, aneszteziológia-intenzív terápia (dr. Ezer Erzsébet, PTE ÁOK), fül-orr gégészeti határterület (Prof. dr. Gerlinger Imre, PTE ÁOK) és gyermekfogászat-traumatológia (dr. Sándor Balázs, PTE ÁOK) témájú előadások is elhangoztak.

A MAÁSZT kongresszuson 37 előadásnak tudott a tudományos bizottság teret adni. Emellett érdekfeszítő felkért előadást tartottak Lászlófy Csaba (Kettős szerepben- avagy az igazságügyi szakértőként is dolgozó szájsebész találkozásai), Stephan Möhlhenrich (Witten, Németország; Short- and long-term effects of different protocols for surgically assisted rapid palatal expansion- What is really useful?!) és Sass Tamás (Érvarratok a maxillofaciális sebészetben) kollégáink.

A csütörtök esti nyitófogadáson rendezvényünket hivatalosan Prof. dr. Miseta Attila rektor úr, Prof. dr. Tényi Tamás általános dékánhelyettes úr és dr. Sebestyén Andor Klinikai Központ elnök úr nyitotta meg. A megnyitó alkalmával köszöntötte a résztvevőket Szabó György professzor úr, társaságunk örökös tiszteletbeli elnöke, Olasz Lajos professzor úr a pécsi szájsebészet emblematikus alakja, Oberna Ferenc professzor úr társaságunk regnáló elnöke és végül jómagam a kongresszus elnökeként.

A pénteki napon rendeztük a bankettet a Palatinus Hotel báltermében, melyet a Medicolor Band zenei műsora koronázott meg.

A kongresszuson elhangzott előadások rezüméi hamarosan – hivatkozható ISBN számmal ellátott kiadványban- publikálásra is kerülnek, melyhez azonban még további szerkesztői feladatok szükségesek.

Szervezőként köszönetet szeretnék mondani az előadóknak a kiváló szintentartó előadásokért, a Tensi Congress Pécs rendezőcsapatából Molnár Marinának és Vétek Eminek a lelkiismeretes munkájukért, kiállítóinknak anyagi támogatásukért és a Corso Hotelnek a rendezvény minőségi kiszolgálásáért.

Köszönöm továbbá a kollégák aktív részvételét és a pozitív visszajelzéseket! A kiértékelt 211 anonim visszajelzés alapján a résztvevők több, mint háromnegyede értékelte a tudományos programot és a szervezést maximális pontszámmal. Tekintettel arra, hogy az időjárás is fantasztikus volt, remélem a résztvevők minőségi időt tölthettek városunkban és jó érzésekkel, hasznos információkkal térhettek haza!

dr. Szalma József
a kongresszus elnöke